Update over de huidige marktsituatie

Update over de huidige marktsituatie

De energiemarkt is sinds september 2021 onrustig. Zowel de gas- als stroomprijzen maken een sterke stijging door. Dit heeft meerdere redenen, maar de belangrijkste op dit moment is de oorlogssituatie tussen Rusland en Oekraïne. Deze situatie zorgt voor veel onzekerheid. We begrijpen dat je bezorgd bent en misschien vragen hebt over wat dit betekent voor je energierekening. Helaas zijn de omstandigheden onvoorspelbaar, maar je zit goed bij Groene Stroom Lokaal.

Wij houden de situatie nauwlettend in gaten en zullen op tijd ingrijpen waar we kunnen. Op deze pagina vind je informatie over de maatregelen en helpen we je graag met inzicht in je energierekening.

Laatste update: 27 juni 2022 om 16:00 uur

Btw over je energiegebruik

Per 1 juli wordt op onze gehele website rekening gehouden met het verlaagde btw-tarief. Wanneer je een nieuw contract aanvraagt zal hier gerekend worden met 9% btw.

Let op: de verlaging is maar geldig voor zes maanden, na deze periode wordt opnieuw gerekend met 21%. Tegen die tijd zullen we opnieuw persoonlijk contact opnemen met advies voor het maandbedrag.

Groene Stroom Lokaal past de btw van 9% per 1 juli toe op alle energierekeningen. Dit gaat geheel automatisch en hoef je niets voor te doen. Je kunt dit eenvoudig zelf inzien vanaf 1 juli in de Mijnomgeving. Daarnaast ontvang je vóór 15 juli 2022 een persoonlijke e-mail van ons, met meer informatie over jouw maandbedrag en/of jaar- en eindrekening.

Wat doet de overheid?

De overheid ziet de ernst van de situatie in en komt in 2022 met verschillende maatregelen.

1. Per 1 januari 2022 heeft de overheid twee maatregelen getroffen om de energierekening van de consument te drukken. Dit zal de energierekening nog niet volledig compenseren, maar wel voor een groot deel. De vermindering energiebelasting is met €265,- verhoogd. Het totale bedrag van de korting wordt daarmee €824,77 per jaar.

2. Vanaf april 2022 hebben huishoudens met een minimum inkomen recht op eenmalige energietoeslag. Kijk voor meer informatie op de website van de overheid www.rijksoverheid.nl.

3. Per 1 juli 2022 verlaagt de overheid de btw op energie (stroom, gas en stadswarmte) van 21% naar 9%. We passen je maandbedrag automatisch aan. Uiterlijk vóór 15 juli 2022 ontvang je persoonlijk bericht van ons.

Ben ik verzekerd van levering?

Met een contract bij Groene Stroom Lokaal ben je verzekerd van levering.
Wij beperken onze risico's waardoor de kans zeer klein is dat wij niet meer garant kunnen staan voor levering.

Vast contract
Heb je een vast contract, dan kopen we jouw verbruik altijd direct in na afsluiting van het contract. Je blijft dus verzekerd van levering. De boete bij vroegtijdig opzeggen blijft overigens onveranderd. Wanneer je een vast contract hebt afgesloten, staan je tarieven vast. Ook in deze tijd. Pas je maandbedrag aan wanneer je meer of minder energie denkt te verbruiken.

Dynamisch contract
Heb je een dynamisch contract afgesloten, waarbij je altijd de actuele uurprijs voor stroom en dagprijs voor gas betaalt, dan wordt je verbruik direct gekoppeld aan de huidige prijs. Dit is per uur voor stroom en per dag voor gas. Dit betekent wel dat je de stijging die momenteel plaatsvindt, terugziet in de prijzen die jij betaalt. Het is daarom des te belangrijker om je verbruik te verplaatsen naar goedkopere momenten.
Benieuwd naar de prijzen van morgen? Bekijk hier de huidige tarieven. Elke dag om 15:00 uur worden de prijzen van de volgende dag bekend gemaakt.

Vragen?

Bekijk enkele veel gestelde vragen.